ASTECH d.o.o.
Obrtna cona Logatec 6a,1370 Logatec
T: 01 750 85 00 F: 01 750 85 05
astech@astech.si
ASTECH d.o.o., Obrtna cona Logatec 6a,1370 Logatec
T: 01 750 85 00, F: 01 750 85 05, astech@astech.si

Plesen in klimatsko-prezračevalni sistem

Tri dejstva o plesnih, ki jih mora poznati vsak uporabnik klimatskega sistema

Klimatsko-prezračevalni sistem si lahko predstavljamo kot 'dihalni sistem' naše pisarne ali dnevne sobe. Pa vemo, kako kakovosten zrak 'dihajo' prostori, v katerih preživimo večino svojega časa? Z nerednim ali nepravilnim vzdrževanjem se lahko klimatsko-prezračevalni sistem spremeni v gojišče ljudem škodljivih mikroorganizmov. Določene vrste plesni lahko ogrožajo zdravje, saj povzročajo alergije, težave z dihanjem, astmo, poškodbe kože, slabitev imunskega sistema. Kaj mora o plesnih vedeti vsakdo, ki doma ali v službi uporablja klimatizacijo?

1.  Kakovosten klimatsko-prezračevalni sistem v zaprt prostor dovaja čistejši zrak kot odprto okno. 

Plesni za svojo rast potrebujejo vlago in zaprt prostor. Zato jih najpogosteje najdemo v slabo prezračenih ali nepravilno vzdrževanih prostorih. Plesni se ne širijo le z vidnim razrastom, ki ga kot črn madež najpogosteje opazimo na stenah, pač pa tudi s sporami, ki so prisotne v zraku in prostemu očesu nevidne. V enem kubičnem metru zraka se lahko nahaja na tisoče spor. Te od zunaj skozi okna in vrata prehajajo v notranjost stanovanj ali poslovnih prostorov. 

Ustrezen zračni filter v kakovostnem klimatsko-prezračevalnem sistemu prestreže spore plesni. V notranje prostore tako dovaja čistejši zrak kot odprto okno. Vendar to velja le v primeru, da je klimatski sistem z vsemi svojimi sestavnimi deli redno vzdrževan, sicer lahko zdravju ljudi povzroča več škode kot koristi. 

2.  Klima in fikus nista najboljša prijatelja.   

Zdravju lahko povzročimo veliko škodo, če klimatiziramo prostor, v katerem že rastejo plesni. Klima namreč spore plesni potegne v sistem ter tako ustvarja pogoje za razrast. Pred vgradnjo in pred zagonom sistema je tako nujno odpraviti morebitne plesni v klimatiziranem prostoru. Posebno pozornost velja nameniti vlažnim kotom sten in talnih oblog ter sobnim lončnicam, ki jih je dobro tudi fizično odmakniti od klimatskih naprav. Zdravniki alergologi namreč ugotavljajo, da alergije pogosto povzročajo bele plesni, ki rastejo na glinenih loncih za rože.

3.  Plesen se v umazanem zračnem filtru 'počuti' kot doma. 

V klimatsko-prezračevalnem sistemu se dogajajo žive stvari. Med uporabo se na zračnih filtrih, ki predstavljajo ključni del klimatskega sistema, začneta nabirati prah in vlaga. Če filtrov ne zamenjamo, se sčasoma spremenijo v pravo gojišče plesni, gliv in bakterij. Z vklopom sistema se mikroorganizmi širijo po vsem prostoru in zlahka dosežejo ljudi, naša dihala in kožo.

Poleg tega umazani zračni filtri v klimatskih sistemih za svoje delovanje porabijo tudi do 40% več energije ter ogrožajo požarno varnost, kar nas še dodatno spodbuja k skrbi za redno vzdrževanje.  

Kaj lahko naredimo, da bi preprečili razraščanje plesni v klimatiziranem prostoru?

1.  Vzdržujmo primerno vlažnost zraka v prostoru, med 45 in 55%. Če kjerkoli v prostoru opazimo plesen, jo čim prej odstranimo.

2.  Poskrbimo za redno strokovno servisiranje in vzdrževanje klimatskega sistema. Posebej pozorni bodimo na redno menjavo zračnih filtrov.

3.  Če v klimatskem sistemu opazimo zamakanje, ki ustvarja idealne pogoje za razvoj plesni, takoj pokličimo serviserja. 

V Astechu, vodilnem slovenskem podjetju za servisiranje in vzdrževanje sistemov za klimatizacijo, gretje in hlajenje, svojim strankam nudimo kakovostne servisne storitve za brezhibno delovanje 'dihalnega sistema' poslovnih in stanovanjskih objektov. Zavedamo se, da lahko v zaprtih prostorih, kjer večina od nas danes preživi kar 90% časa, le z rednim in visoko profesionalnim vzdrževanjem zagotovimo čist, neoporečen zrak in zdravo klimo. Novo partnerstvo: Astech in Telekom

Novo partnerstvo: Astech in Telekom

Z dolgoročnimi partnerskimi odnosi in vedno novimi naročniki v Astechu že sedemnajsto leto dokazujemo, da upravičeno zasedamo prvo mesto med slovenskimi ponudniki servisiranja in...

Arhiv novic
Split klima
ASTECH d.o.o.
Obrtna cona Logatec 6a
1370 Logatec
T: 01 750 85 00
F: 01 750 85 05
astech@astech.si
Elektronska obvestila:Vpišite vaš elektronski naslov in bodite obveščeni o akcijah in novostih v podjetju.
pošlji